Vi älskar
godis

Godisbutik Piratlandet Snusbutiken Lulebutiken

Blackbeard

Hemmahamn
Tillbaka

 

''

 

 

 

Edward Teach

Ingen kan kringgå Kapten Svartskägg, eller Edward Teach som han antagligen hette. Svartskägg, eller snarare Daniel Defoes bild av honom, har format en stor del av eftervärldens bild av pirater. Flera kommentatorer och författare menar att Teach stått modell för såväl Kapten Hook i James Matthew Barries (1860-1937) bok Peter Pan - Pojken som inte ville växa upp, (Peter Pan, 1904), som för Robert Louis Balfour Stevensons (1850- 1895) Long John Silver i Skattkammarön (Treasure Island, 1883). Defoes bild av Teach, ett slags djävul, var dock inte särskilt rättvis.

Dagens forskare antar att han måste ha gjort ett ganska ståtlig intryck på land, där han ofta misstogs för kolonial tjänsteman. Han var lång, stark och bredaxlad. Han ansikte pryddes av ett helskägg. Forskarna vet också att han var läs- och skrivkunnig, något som var ovanligt i sammanhanget. Vidare vet de att han var en skicklig navigatör och en karismatisk chef. Andra kaptener imponerades av disciplinen i Svartskäggs besättningar och över att hans befäl var anmärkningsvärt korrekta. Det finns inga bevis för att han någonsin skadade några fångar.

Ingen lång piratkarriär

Edward Teach eller kanske Thatch, en viss oenighet råder om namnet, föddes enligt Defoe i Bristol, uppgift saknas om vilket år. Moderna historiker är inte ense om födelseorten, som alternativa orter föreslås såväl London, England, som Philadelphia, USA. Hans karriär som pirat var inte särskilt lång, cirka 15 månader. Han tog ett relativt litet antal, ganska fattiga priser.

Teach verksamhet som sjöman började, enligt Defoe, under successionskriget i Spanien (1702-1713) då han tjänstgjorde på ett jamaicanskt skepp i kaparverksamhet men inte heller denna uppgift är oomstridd, då inga handlingar styrker uppgifterna som bara återfinns i Johnson's Pyrates. Om Defoes uppgifter stämmer deltog Teach under detta krig i räder mot franska och spanska mål. Han anslöt sig till kapten Hornigolds besättning i New Providence, Bahamas 1716 - och här slutar åsikterna gå i sär.

Under en tidig expedition tog Hornigold den slup som blev Teach första befäl som ärkepirat. Första gången världen fick höra talas om piraten Edward Teach är följande år, den 5 juli 1717. Kapten Mathew Musson beskriver i en rapport från Catt-ön, en av Bahamasöarna där han varit skeppsbruten, hur lokalinvånarna berättat om hur fem pirater gjort hamnen i Providence till sin mötesplats.

Queen Annes Revenge - mytomspunnet skepp

De fem piraterna var befälen Hornigold, Jennings, Burgiss, White och Thatch med en slup, sex kanoner och omkring 70 män. Hornigolds och Teachs sista gemensamma seglats 1717, blev ett lyckosamt företag då piraterna tog flera priser i Karibien och längs nuvarande USA:s sydkust. I slutet av året seglade piraterna mellan Martinique och Afrika då de tog en anmärkningsvärd pris. Ett välbyggt stort handelsskepp på 200 ton. Skeppet seglade i slavtraffik under namnet La Concorde. Det bar 16 kanoner vid kapningen, och en rejäl last i rikedom räknat. Teach och Hornigold delade mynten, gulddammet och juvelerna. Teach tog befälet över skeppet som döptes om till Queen Annes Revenge och det utrustades till flaggskepp, beväpnad med 40 kanoner eller mer. Detta fartyg blev snart ett av de mest mytomspunna som någonsin korsat de sju haven.

Varifrån kom då kapten Svartskäggs rykte? Förklaringen finns kanske i följande beskrivning av Daniel Defoe:

"[...] Kapten Tatch fick sitt smeknamn Svartskägg, från sin stora kvantitet hår, vilket likt en fruktansvärd meteor täckte hans ansikte, och skrämde Amerika, mer än någon annan komet som uppträtt i mannaminne. Detta skägg var svart, och sjömannen hade låtit det växa till en så extravagant längd, som från bröstet till ögonen: han tvingades därför tvinna skägget i spjälkar, liknade hårpiskor: som på våra doktorsperuker och han hängde skägget runt öronen: i strid bar han tre par hölsterförsedda pistoler i remmar från sina axlar, de hängde i klasar: han bar pälsmössa, i den stack han två brinnande luntor, på varsin sida ansiktet, hans ögon verkade av sig själva skrämmande och vilda, så sammantaget utgjorde han en sådan uppenbarelse, att inte ens om vi föreställer oss en furie från helvetet, kunde vi se något mera fasansfullt." (min övers.)

Skapade själv monstret

Svartskägg i strid var en skrämmande gestallt, därom det råder ingen tvekan. Men sannolikt var detta monster som bordade handelsskeppen snarare en produkt av Edward Teach dramatiska passion.

En taktik i syfte att skrämma fienden med hjälp av teater, för att därigenom undvika kostsamma blodbad. Den historiska Edward Teach hade nog mera gemensamt med den Long John Silver som den svenska författaren och docenten i franska vid Lunds universitet, Björn Larsson, tecknar i romanen med samma namn (Long John Silver, 1995) än den kapten Hook J.M. Barrie tecknar i Peter Pan.

Stupade i strid

Queen Annes Revenge gick på grund i Beaufort Inlet, tidigt i juni 1718. Teach stupade i en våldsam strid med löjtnant Robert Maynards besättning den 2 december samma år. Under striden tog Teach med sig ett stort antal matroser in i döden. När han slutligen stupade, var han träffad av fem pistolskott och 20, var för sig - för oss vanliga människor, dödliga svärdssår.

Tretton sjömän ur Teach besättning hängdes i Williamsburg följande mars. En frikändes och Israel Hands räddades av en benådan som anlände i sista stund. Maynard konfiskerade ett byte på 2 238 pund.

Ett envist rykte dröjde kvar om Svatskäggs skatt, många har sökt den men ingen hittat den - troligtvis därför att den inte finns

Text:

Joacim Blomqvist

 

 

 

info@kioskpiraten.se Last Modified : 17-01-22 12:52

 

 

Copyright 2010
Kioskpiraten