Vi älskar
godis

Godisbutik Piratlandet Snusbutiken Lulebutiken

Pulau Selatar

Hemmahamn
Tillbaka

 

''

 

 

 

Ankomsten till Singapore

Det var 1791 som släktens båtar Gunhilda, Drottningen af Bothnia och Hai Peng anlände till Singapore. Den sistnämnda båten ägdes av Captain Sao Peng, the Pirate Lord of Singapore. Han hade blivit bekant med Alarik och det var Sao Peng som fick Alarik att fundera släktens flytt till Singapore.  Båten Hai Peng hade seglats av Hector Barbossa, både båten och des kapten figurerade senare i Jack Sparrow filmerna. Hai Peng gick inte under som det påstås i Pirates of Caribbean filmerna utan den hittade tillbaka till Singapore och återtogs av Sao Peng.

Alarik hade köpt en långsmal ö som hette Pulau Selatar av Sao Peng. Ön ligger mitt i Johoresundet, hela den tidens Singapore tillhörde då Sultanatet Johor. Sao Peng hade många vänner bland Sultanatets tjänsteman och övertagande av ön Pulau Selatar gick enkelt för Alarik. De hade hunnit bli så goda vänner att Sao Pen skickade t.o.m sin båt till Sverige för att delta i släktflytten. Båten avseglade från Singapore 1770 med en besättning på över 100 man. När sällskapet kom tillbaka var det år 1791 och många saker hade förändrats i Singapore. Sao Peng hade dött men hans barn kände till affären om Pulau Selar så det var inga problem för Alarik att flytta in.

Pulau Selatar såg då obebodd ut. En remsa av vit sand på stranden runt hela ön och en tjock skog var det enda man  såg utifrån. Alarik var duktig och han gömde hela farmen som låg mitt i Pulau Selatar så effektivt att det gick lång tid innan det blev allmänt känt. Det var inga broar heller till ön så Alarik hade en egen loss i skogen och den togs fram vid behov. Kamoufleringen var så effektivt att inte ens i dagens flygbilder ser man samhället på ön.

På baksidan av ön var det bara några hundra meter till en liten by som hette Hnjaku. Släkten, speciellt barnen rodde ofta över till byn och lekte tillsammans med barnen i byn. Numera tillhör Hnjaku Malaysien, men från början var det samma land som Pulau Selatar. Under åren började barnen kalla vår by Godishnjaku på grund av att det alltid fanns godis hos oss. Så jag föddes i Godishnjaku fast det namnet i början användes endast av barn i närheten. När jag var ung så var namnet allmänt använt av alla.

Det finns ett samhälle i Södra Europa som alltid har hetat Godishnjaku, men min rätta födelseort var Godishnjaku i Pulau Selatar i Singapore. Jag har besökt det rätta Godishnjaku en gång, vi besökte godisfabriker i dåvarande Jugoslavien men det blev aldrig några affärer. Jag berättade inte heller om vår Godishnjaku åt någon under resan.

Pulau Selatar var annorlunda boplats jämfört med Norrfjärden och Norra Sverige.  Visserligen saknade Alarik sina många bekanta från livet i Sverige, men de flesta i släkten trivdes bra, dock inte alla. Gudmund flyttade tillbaka, eller skulle flytta tillbaka men han fastnade i halvvägs och bosatte sig på purpuröarna. Flera av hans brorsöner tog jobb på olika båtar för att komma tillbaka till Sverige. Men majoriteten trivdes i värmen och i de nya omgivningarna.

Alarik hade blivit gammal och han syntes ofta sitta ensam på kvällarna tittande över Johoresundet. Alla visste att han var plågad av flytten, han hade börjat tvivla om det var rätt att flytta hela släkten bort från Sverige.  Han frågade alla gång på gång och till slut blev han övertygad att alla var mer än nöjda. Familjens finanser hade fått en jättelyft, de flesta handelspartner var i närheten, det behövdes färre båtar och affärerna gick mycket fortare.

Alarik dog 1801 och han begravdes i en nybygd kyrkogård i en annan liten ö i närheten. Ön hette Pulau Ketam och Alarik hade tänkt att det skulle bli en helig plats för alla i släkten. Den planen kunde aldrig förverkligas av andra skäl.

Gotfrida var släktens huvudman efter Alarik. Gotfrida och Gudmund var tvillingar, men Gottfrida var den mest betydelsefulla av dem. Gottfrida introducerare den engelska affärsmannen Sir Raffles i Sultanatet och snart skrevs det ett avtal mellan Sultanen och Ostindiska Kompaniet. Avtalet var startpunkten för bättre tider för Singapore Trafiken ökade i  Singapores hamnar. Singapore blev senare brittisk  koloni och efter ett antal koloniala territorieutvidgningar av Brittiska imperiet var Singapore en viktig transitohamn på grund av dess strategiska läge vid de välanvända handelsrutterna som förband Europa med Kina.

De många seremonierna under nationaldagen innehåller fortfarande en hyllning till Gottfrida som av många anses vara den personen som satte i gång välståndet i Singapore. 

 

 

info@kioskpiraten.se Last Modified : 17-01-22 12:52

 

 

Copyright 2010
Kioskpiraten